Jadilah Pelabur Bijak

Satu kaum Red Indian baru sahaja kematian ketua yang telah lama memimpin mereka.

Maka mesyuarat kaum diadakan dan akhirnya mereka bersepakat untuk melantik anak ketua yang baru mati itu untuk menjadi ketua kaum yang baru.

Ketua kaum yang baru ini berpendidikan moden. Jadi dia tak ada kemahiran untuk membuat aktiviti tertentu seperti membuat ramalan cuaca seperti bapanya.

Masuklah musim luruh. Sudah sampai masanya untuk bersiap menghadapi musim sejuk. Maka bertanyalah sekalian kaum Red Indian tadi apakah bentuk persiapan yang perlu dibuat untuk menghadapi musim sejuk yang bakal menjelang kepada ketua baru.

Ketua kaum ini tak pandai tengok angin, udara dan langit. Namun itu tak menghalangnya untuk memimpin kaumnya untuk menghadapi musim sejuk. Dia pun buka laman sesawang jabatan ramalan kaji cuaca dan membaca data yang disediakan.

Berdasarkan kajian internetnya, ketua kaum pun memberitahu pengikutnya agar bersedia lebih sebab musim sejuk kali ini sama teruk sama macam tahun lepas. Maka seluruh kaum Red Indian tadi mula mengumpul banyak kayu api sebagai persediaan.

Tak lama selepas itu, untuk mengesahkan apa yang dia baca, maka ketua kaum pun menelefon jabatan ramalan kaji cuaca dan bercakap dengan seorang ahli kaji cuaca, "Tuan, bagaimana musim sejuk akan datang?"

"Teruk!" Jawap orang kaji cuaca.

Lega hatinya. Dengan hati yang girang ketua kaum pun terus memaklumkan agar lebih banyak kayu api dikumpulkan. Maka bekerja keraslah kaum Red Indian menghadapi musim sejuk.

Seminggu kemudian, ketua kaum menelefon lagi sekali pihak jabatan ramalan kaji cuaca, "Tuan, musim sejuk akan datang ni teruk kan!"

"Betul!" Orang kaji cuaca yang menjawab panggilan telefon tadi mengesahkan.

Dengan perasaan bangga dan penuh keyakinan, dia pun terus mengarahkan kaumnya terus semua jenis kayu yang mereka jumpa. Ambil semua apa yang nampak.

Dua minggu selepas itu, ketua kaum telefon jabatan ramalan kaji cuaca lagi dan berkata, "Tuan, musim sejuk kali ni memang teruk kan."

"Ya, kami rasa memang kali ni bakal jadi sangat teruk," orang kaji cuaca memberitahu.

"Kalau tuan tak keberatan, boleh saya tahu macam mana tuan tahu?" Ketua kaum cuba mendapatkan lebih informasi.

"Mana tak teruknya Encik, pertama kali dalam hidup, saya lihat orang-orang Red Indian kutip kayu api sebanyak-banyaknya!"

Hai, saya Suzardi Maulan juga dikenali sebagai Pakdi. Saya membantu klien melabur saham untuk persaraan. Dan saya bukan remisier saham, “penasihat kewangan” yang jual unit trust mahu pun takaful.

Apakah tuan puan membuat pelaburan sama seperti kisah Red Indian di atas?

Bezanya, ketua kaum dan orang kaji cuaca tadi adalah tentang musim salji. Para pelabur pula adalah tentang turun naik harga saham mereka.

Berhenti membuat pelaburan saham dengan cara tersebut. Melaburlah dengan ilmu yang betul. Sekiranya tuan puan baru sahaja nak mula melabur saham, maka ini juga tempat yang betul.

Untuk tujuan tersebut, saya telah menyediakan nota pelaburan saham berikut untuk tuan puan mula menjadi pelabur bijak.

  • Nota Premium: 36 Bab
  • Format: Blog subscription
  • Harga: RM 149

Sekiranya tuan puan dah bersedia, sila klik link di bawah & teruskan membaca nota percuma yang disediakan:

>> Dulu Saya Pun Tak Pernah Tahu Betapa Mudahnya Menjadi Seorang Pelabur Berbanding Seorang Trader


Login Area | Buat Pembelian | Isi Kandungan